In anul 2017, in centrul de Agrement Drobeta au fost desfășurate un număr de 4 tabere naționale, trecute in calendarul de activități finanțate de MTS cumuland un număr de 260 participați direcți și 26 profesori însoțitori, precum și 6 serii tabere agrement însumând un număr de 226 participanți direcți și profesori însoțitori.

  1. Tabăra natională de istorie ”Viața in castrul roman Drobeta” ce s-a derulat in perioada 16.07-22.07.2017 în parteneriat cu: Muzeul Regiuni Porţilor de Fier, Colegiul Tehnic Decebal și Asociaţia Mod of Life. La activități au participat un număr de 50 tineri și 5 însoțitori de grup. Bugetul alocat de MTS a fost în cuantum de 27.000 lei.

Tabăra națională de istorie si-a propus să dinamizeze turismul şcolar mehedinţean prin lansarea unei oferte deosebite, aceea a taberei de istorie. Această tabără a avut ca scop popularizarea în rândul tinerilor obiectivele turistice cu valoare istorică din judeţul Mehedinţi precum şi dezvoltarea în rândul tinerilor interesul pentru studiul istoriei.

Prin această tabără naţională tinerii au avut posibilitateta să cunoască principalele monumente istorice şi naturale din zonă, precum şi potenţialul turistic al judeţului Mehedinţi.

Pe parcursul a 6 zile de tabără, tinerii au participat la excursii la siturile istorice din zona Drobeta Turnu Severin, s-au organizat cursuri tematice legate de formarea poporului român, istorie tracică, războaiele purtate în această zonă între daci şi romani, au fost deasemenea organizate jocuri de teambuilding care să fie legate de aspecte din viaţa dacilor şi romanilor din acele timpuri.

  1. Tabăra națională de orientare turistică, organizată în perioada 07.07-13.07.2017 în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi –prin Direcția Salvamont Mehedinți și Asociaţia Mod of Life. La activități au participat un număr de 80 tineri și 8 însoțitori de grup. Bugetul alocat de MTS a fost în cuantum de 43.200 lei.

Prin organizarea taberei nationale de orientare turistica ne-am propus apropierea tinerilor de natura concomitent cu petrecerea timpului în aer liber şi dezvoltarea unor abilităţi legate de orientarea în natură precum si dobandirea de cunostinte in utlilizarea unor echipamente specificie activitatilor montane.

Tinerii au luat parte la ateliere pe teme diferite, cum ar fi: tehnici de supravieţuire, atelier de turism, educaţie ecologică şi orientare cu şi fără busolă, tehnici de acordare a primului ajutor sub stricta indrumare a specialistilor Salvamont Mehedinti.

Tabara a imbinat activitati aplicativ utilitare precum: utilizarea busolei, citirea unei harti si orientarea in natura, echiparea unui ham de alpinism, folosirea unei corzi si a echipamentelor de siguranta, traversarea in rapel, tiroliana, etc , cu vizite la obiective turistice si culturale din judetul Mehedinti, vizitarea de pesteri folosind echipament adecvat, activitati de team-building (Capture the flag) si intreceri sportive.

Timp de doua zile tinerii au campat in natura in vecinatatea sediului Salvamont Mehedinti, dobandind deprinderi de montare a unui cort, amenajarea unui foc de tabara, orientarea in natura folosind repere si/sau busola, au devenit mult mai organizati si responsabili prin indeplinirea a diferite sarcini pe tot parcursul taberei.

Nici partea de distractie nu a fost neglijata, organizandu-se seri folk la foc de tabara, karaoke si discoteca in incinta sau in aer liber.

3.Tabăra națională de teatru și film ”Expresie și mișcare”, organizată în perioada 25.-31.08.2017 în parteneriat cu Trupa de teatru Cortina și Asociaţia Mod of Life. La activități au participat un număr de 80 tineri și 8 însoțitori de grup. Bugetul alocat de MTS a fost în cuantum de 43.200 lei.

Tabara de teatru si film a constat într-o serie de ateliere zilnice, un program intensiv de inițiere în lumea filmului și a actoriei. Activitățile  structurate pe 6 zile, au avut desemnată o anumită tematică zilnică. Copiii au participat la diverse activități special concepute pentru vârsta lor, jocuri de improvizație recreative, individuale și de grup, menite să le dezvolte creativitatea, imaginația, concentrarea, atenția sau capacitatea de a lucra în echipă. Au fost organizate ateliere de dicție, improvizație scenic, tehnici de respirație, vizite la televiziunea locală Tele2 Drobeta unde tinerilor le-au fost prezentate studiourile și echipamentele folosite, au fost realizate introduceri și prezentari ale echipamentelor foto și video la nivel de amatori și profesioniști. Tabara a continut și ateliere practice in care tinerii participant au creat și pus in scena un spectacol artistic (gazduit pe scena Palatului Cultural Th. Costescu), precum și realizarea unui număr de 6 filme de la nivel de amatori.

4.Tabara de etnografie si dansuri traditionale, organizată în perioada 29.07-04.08.2017 în parteneriat cu Centrul Cultural Nichita Stanescu, Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinti și Asociaţia Mod of Life. La activități au participat un număr de 50 tineri și 5 însoțitori de grup. Bugetul alocat de MTS a fost în cuantum de 27.000 lei.

Activitatile taberei nationale au fost adresate copiilor şi au avut ca scop dezvoltarea personalităţii prin stimularea abilităţilor de exprimare prin mişcare, anume prin dans cu focus pe dansurile traditionale romanesti.

Activitatile au constat in ateliere de etnografie, muzica si dans avand un program stabilit intre orele 9.30-18.30 pe zi, intalniri ale copiilor si tinerilor prin schimbul de experiente de tip muzical si dans. În cadrul activitatilor propuse in aceasta tabara nationala este încurajată exprimarea liberă a opiniilor beneficiarilor direcţi cu privire la toate subiectele abordate. Copiii au rareori limbajul şi dezvoltarea cognitivă necesare procesării şi redării experienţelor lor numai prin intermediul cuvintelor, astfel încât ei işi completează comunicările în mod spontan cu ajutorul formelor simbolice de expresie şi comunicare, printre care se numără şi dansul. Prin metodele utilizate, copiii sunt valorizaţi şi sustinuţi în acţiunile ce au ca scop dezvoltarea capacităţiilor de alegere cu privire la viaţa lor personală.

Instructorii de dans si animatorii socio-educativi au încurajat pe timpul desfăşurării taberei nationale discuţiile ce implică aprecieri privind performanţele fiecărui participant, dar acestea sunt realizate doar în scop constructiv, specific procesului de învăţare în care se înscriu copiii.

Taberele de agrement găzduite de Centrul de Agrement Drobeta au găzduit un număr de 226 participanti și profesori însoțitori. Activitățile la care aceștia au participat au fost extrem de diverse: vizite la cele mai importante obiective culturale și turistice din județ (Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Capul lui Decebal la Mraconia, vizite la cladirile istorice din municipiu, etc), croaziere pe Dunăre, activități și întreceri sportive în incinta complexului de agrement Crihala, paint-ball, treasure de hunt in oraș. Pe langă toate acestea, voluntarii Centrului de Agrement Drobeta au propus si organizat jocuri și activități non-formale, au fost organizate seri disco și de karaoke, concursuri de miss și mister C.A. Drobeta.

Responsabil DJST pentru tabere: Mladin Elvira